Glaukom (grön starr)

Glaukom (grön starr) är en ögonsjukdom som drabbar synnerven och därmed påverkar synfältet. Många gånger är den förknippad med förhöjt ögontryck, numera vet man att glaukom uppträder även vid normalt eller lågt ögontryck.

Symtom

Öppenvinkelglaukom leder till att synfältet sakta krymper. Det bildas fläckar där man inte ser. När synen börjar bli sämre har man ofta redan haft sjukdomen i flera år utan att märka någonting. Det beror på att det centrala synfältet, där man ser skarpast, påverkas sist.​

bild som visar hur glaukom påverkar ögat

Behandling

Behandling går ut på att sänka trycket i ögat, och det gör man genom att ta olika typer av ögondroppar eller behandling med SLT laser. Vi gör regelbundna tryckkontroller och synfältsundersökningar på våra glaukompatienter men även SLT laser behandling i de fall där det krävs. Nyupptäckta glaukom patienter erbjuds att delta i en forskningsstudie och att sättas upp på vår lista för regelbundna kallelser för tryck och synfältskontroller.

När ska du söka vård?

Om du har glaukom i släkten och är orolig  kan du kontakta oss och boka tid för en undersökning. Därefter bedömer vi om det behövs behandling och vilken sorts behandling som ska sättas in. Om man har föräldrar eller syskon som har öppenvinkelglaukom bör man kontrollera sina ögon vart  femte år efter att man fyllt 40 år. Du kan alltid e-maila eller ringa oss för råd.