Ögonlocksplastik

Ögonlocksplastik är en operation som tar bort överskott av hud på ögonlocken, eller korrigerar ögonlocksformen, lyfter upp ögonlock vid behov, borttagning av små tumörer/förändringar samt rättar till tårvägarnas anatomi.

Med stigande ålder förändras utseendet kring ögonen, huden tappar sin spänst och börjar hänga. I svåra fall kan huden hänga ner över ögat och helt eller delvis skymma sikten.

Ögonlocken har en viktig funktion i att skydda ögat men även fukta ögonhinnorna, framförallt hornhinnan (Cornea). Om funktionen försämras på grund av hängande ögonlock kan det leda till irritation, skavkänsla och rinnande ögon.

Övre ögonlocksplastik (dermatochalasis)

Överskottshud på övre ögonlocket är tidigt tecken på åldrande och ger ofta en tungt känsla. Ibland kan det även vara så att ögonbrynen med åldern har sänkts. Då görs en bedömning om även ögonbrynen behöver korrigeras vid en operation för att uppnå önskat resultat.

Operation

Operationen utförs i lokalbedövning. Bedövning läggs i ögonlocket och kirurgen justerar huden, därefter sys huden samman och du får vila en stund med ett lätt tryck och kylande mask mot området för att minska svullnaden.

Efter operationen

Undvik att göra ansträngande arbete eller träna de första dagarna efter operationen. Första  natten kan vara bra att sova med en extra kudde för att minimera risken för eventuell svullnad och blåmärken , som lägger sig efter några dagar. Efter ett par månader blir ärren knappt synbara.