Ögonundersökning

Har man besvär från ögonen kan man behöva göra flera typer av undersökningar. En del undersökningar visar hur din syn och synskärpa är, andra visar om du har förändringar eller sjukdomar i ögat. Läs mer här nedan om några av de olika typer av ögonundersökningar vi på Actis Care utför och vad du bör tänka på innan ditt besök. 

Innan besöket

Du behöver ta med dig alla dina glasögon som du ska komma på kontroll. Det kan Ibland ges ögondroppar som vidgar pupillerna. De kan göra att du ser suddigt och blir känsligare för ljus efteråt i ca. 1 timme. Undvik att köra bil när du ser suddigt. Det kan vara skönt att använda solglasögon

Ögonundersökning

En grundundersökning av ögonen tar oftast 10-20 minuter. Den kan ta över en timme om du behöver få ögondroppar som vidgar pupillen.

En grundundersökning består ofta av följande moment:

  • Undersökning av din synskärpa och brytningsfel.
  • Undersökning med belysning och förstoringshjälpmedel.
  • Tryckmätning av ögat.

Ibland behöver undersökningen kompletteras med en eller flera specialundersökningar. Nedan tar vi upp några av de vanligaste kompletterande undersökningar.

Ögonbottenfotografering

Det finns flera anledningar till att du kan behöva göra en ögonbottenfotografering. Det kan till exempel vara för att följa upp olika sjukdomar i näthinnan, förändringar i ögat vid diabetes eller förändringar på synnerven vid glaukom.

Med en ögonbottenfotografering tar man flera bilder  på ögonbotten genom pupillen. Ibland får du ögondroppar som vidgar pupillen. Vid undersökningen sitter du och tittar in i ögonbottenkameran.

Undersökningen är oftast klar inom 15 minuter.

OCT – fotografering

Man kan göra en OCT- fotografering för ögats främre delar och för ögats bakre delar. Metoden används främst vid näthinnesjukdomar, särskilt vid åldersförändringar i gula fläcken

Innan undersökningen kan du få ögondroppar som vidgar pupillen.

Du sitter i ett mörklagt rum och tittar in i OCT- apparaten. 

Undersökningen är oftast klar inom 15 minuter.

Synfältsundersökning

En synfältsundersökning görs om du har en sjukdom som kan påverka näthinnan, synnerven eller andra delar av synbanan. Det kan till exempel vara glaukom. Den vanligaste metoden går ut på att du får sitta i ett mörkt rum och titta in i en vit böjd skärm

Då och då tänds en ljuspunkt på skärmen. Punkten kan variera i ljusstyrka och storlek. När du ser en ljuspunkt ska du trycka på en knapp.

Resultatet visar de områden där du har sämre synfunktion.

Undersökningen är oftast klar inom 20 minuter

Läs mer de vanligaste sjukdomar som drabbar ögat genom att klicka på länken nedan

1177.se

E-tjänster där du kan lämna meddelande, boka och avboka din tid m.m .

Frikort

Ditt frikort och högkostnadsskydd gäller hos oss och du behöver ingen remiss.

Hitta till oss