om ögat

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

SÅ HÄR KAN DU SKYDDA DINA ÖGON

  • Genom att använda ögonskydd kan du minska risken för ögonskador. 
  • Vid arbete där det finns risk för kringflygande föremål, till exempel om du borrar, hamrar, slipar eller kapar, är det viktigt att du bär skyddsglasögon.
  • Vid all hantering av frätande kemikalier ska du använda ögonskydd.
  • Ögonen kan skadas i många sporter och därför bör du till exempel bära visir om du spelar ishockey eller skyddsglasögon om du spelar innebandy.
  • Vid alla hantering av fyrverkeripjäser ska ögonskydd användas.

SOLGLASÖGON

Ögonen kan skadas av solljus. Därför är det viktigt att skydda dem med solglasögon.

Frågor och svar om ögon

Kan man få sämre syn om man läser eller arbetar i dålig belysning?

Nej, det är inte farligt för ögonen att till exempel läsa i dålig belysning. Däremot är det opraktiskt och tröttsamt. Äldre personer behöver ofta lite mer ljus för att kunna se och läsa bra, varför det är viktigt med god belysning. Dålig belysning skadar alltså inte ögonen.

Kan man skada ögonen av att vistas i starkt solljus utan solglasögon?

Det är inte bra med stark sol för ögonen. Olika delar av ögat kan skadas av starkt solljus, så det är bra att använda solglas som filtrerar bort UV-ljus om du vistas mycket utomhus i soligt väder.

Får man sämre syn av att titta på en skärm länge?

Det är vanligt att du ser sämre efter att ha tittat många timmar på en skärm. Det yttrar sig ofta som dimsyn, svårigheter att växla mellan att se på olika avstånd samt huvudvärk. Hos yngre beror det på ackommodation, linsens förmåga att anpassa sig till olika avstånd, konvergens, ögonmusklernas förmåga att rikta ögonen inåt för att fokusera på samma punkt.

Även vuxna kan uppleva samma problem, främst beroende på hur ackommodationen fungerar. När vi blir äldre minskar elasticiteten i linsen och ögat får svårare att anpassa sig till olika avstånd. Vuxna får ofta även besvär med torra och skavande ögon.
Du kan själv minska problemen genom att regelbundet ta en paus och lyfta blicken från skärmen.

Hjälp av våra experter

Ögonmottagningen tar endast emot bokningar via 1177 eller via telefon på nummer 040 – 60 765 60 för tillfället. Har du övriga frågor är du välkommen att maila oss. Tryck på länken nedan för att komma till våran kontakt formulär.

1177.se

E-tjänster där du kan lämna meddelande, avboka din tid m.m

Frikort

Ditt frikort och högkostnadsskydd gäller hos oss och du behöver ingen remiss.