top of page
Ögat.jpg

ÖGON SJUKDOMAR OCH BESVÄR

Nedan hittar ni information om de vanligaste besvären och ögonsjukdomarna som finns.

Ögonmottagningen tar endast emot bokningar via 1177 eller via telefon på nummer 040 – 60 765 60 för tillfället. Har du övriga frågor är du välkommen att maila oss. Tryck på länken nedan för att komma till vårat kontakt formulär.

DIABETESFÖRÄNDRINGAR I NÄTHINNAN

  • Det är viktigt att kontrollera ögonen regelbundet om man har diabetes.  En tredjedel av alla med diabetes har någon form av näthinneförändringar. För en del kan dessa leda till synskador.

  • Om förändringarna i näthinnan inte upptäcks i tid kan de på sikt leda till försämrad syn och komplikationer samt i vissa fall till blindhet.

GLAUKOM

Glaukom är en ögonsjukdom som drabbar synnerven och långsamt påverkar synfältet. Sjukdomen kan komma plötsligt eller smygande.

Vid glaukom är trycket i ögat för högt. Trycket orsakar en långsam förlust av synnervstrådar och du får skador på synnerven. Det leder till att ditt synfält långsamt minskar och i stället ser du svarta fläckar i synfältet. Sjukdomen har vanligtvis ett smygande förlopp, så du kan ofta ändå behålla en ganska god syn i många år.

GULA FLÄCKEN

Förändringarna påverkar synskärpan.

Gula fläcken, makula, är det område mitt på ögats näthinna där det finns flest synceller och du ser som skarpast. Området är två till tre millimeter stort och extra känsligt för olika slags förändringar.

Risken att få åldersförändringar är större ju äldre du blir. Sjukdomen är den vanligaste orsaken till att personer över 60 år får försämrad syn. Medelåldern hos de som får behandling är 80 år. Rökning är en faktor som påverkar risken att få sjukdomen. Det finns två former av åldersförändringar i gula fläcken – en torr och en våt

TORRA ÖGON

Torra ögon innebär att tårfilmen inte fungerar som den ska. Tårfilmens funktion är att smörja ögat, hålla det fuktigt och att förhindra uttorkning. Den som har torra ögon har vanligen fått en rubbning i produktionen av tårvätska eller i tårvätskans sammansättning vilket försämrar tårfilmens funktion. Om man har haft torra ögon under en längre tid kan en lokal inflammation uppstå på ögats yta. Även om torra ögonen kan vara ett kronisk och långvarigt tillstånd, leder det vanligtvis inte till långvariga synproblem om det behandlas på rätt sätt.

BLÖDNING I ÖGAT

En blödning i ögat, hyposfagma, är för det mesta en ofarlig blödning under ögats bindehinna. Du kan räkna med att blödningen minskar inom några dagar och är helt borta inom några veckor.

En blödning i ögat kan se otäck ut, men är helt ofarlig. De flesta har inga besvär, men en del känner en lätt irritation i ögat.

Om du en gång har haft en blödning i ögat är det inte ovanligt att du får det flera gånger.

bottom of page